Ползи от натуралното масло от лавандула

Ползи от натуралното масло от лавандула

25 януари 2022
  • Сподели:

В практиките с етерични масла, лавандуловото е многофункционално масло. Предполага се, че има противовъзпалителни, противогъбични, антидепресанти, антисептични, антибактериални и антимикробни свойства, както и спазмолитични, аналгетични, детоксикиращи, хипотензивни и седативни ефекти.

 

 Ползи за здравето

Натуралното етерично масло от лавандула и неговите свойства са широко проучени. Ето някои от основните резултати и практики:

 

Тревожност

Въпреки че в момента липсват мащабни клинични изследвания, тестващи ефектите на лавандулата върху хора с тревожност, редица проучвания показват, че маслото от лавандула намалява тревожността.

Няколко проучвания са тествали ефектите на лавандулата за намаляване на тревожността при специфични групи. Например, проучване, публикувано в Physiology & Behavior през 2005 г., се фокусира върху 200 души, които чакат стоматологично лечение и установява, че дишането на аромата на лавандула едновременно намалява тревожността и подобрява настроението.

 

В допълнение, пилотно проучване, публикувано в Complementary Therapies in Clinical Practice през 2012 г., показва, че ароматерапията на основата на етерично масло от лавандула може да помогне за успокояване на тревожността при високорискови проблеми след раждане. В експеримент, включващ 28 жени, родили през предходните 18 месеца, изследователите установяват, че четири седмици сесии с ароматерапия два пъти седмично с продължителност 15 минути помагат за облекчаване на депресията в допълнение към намаляването на нивата на тревожност.

 

Има редица доказателства, че приемането на продукти, които включват натурално масло от лавандула  помага за облекчаване на тревожността. В доклад, публикуван в Phytomedicine през 2012 г., учените анализират 15 публикувани по-рано клинични проучвания и стигат до заключението, че хранителните добавки, съдържащи масло от лавандула, могат да имат някои терапевтични ефекти върху пациенти, борещи се с тревожност и/или стрес.

 

Преглед на скорошните изследванията установява, че 5 проучвания (2010, 2010, 2014, 2015 и 2016 г.) показват ползи при участници с умерена до тежка тревожност.

 

Безсъние

Няколко проучвания показват, че натуралното етерично масло от лавандула може да помогне за борба с безсънието и създава спокойна среда за сън.

 

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine, установява, че комбинация от създадени навици за сън в комбинация с терапия с етерично масло от лавандула помага на студентите да получат по-добър нощен сън. Проучването на 79 студенти със само отчетени проблеми със съня също установява, че вдишването на лавандула преди лягане подобрява енергията и жизнеността през деня.

 

Изследване от 2018 г., публикувано в Holistic Nursing Practice, потвърждава ефекта на лавандулата върху съня. В това проучване на 30 обитатели на старчески дом е установено, че аромоерапията с лавандула подобрява началото, качеството и продължителността на съня при възрастните.

 

Възможни странични ефекти

 

Натуралното етеричното масло от лавандула може да причини кожно дразнене или алергична реакция при някои хора. Ако почувствате гадене, повръщане или главоболие след употреба на лавандулово масло, незабавно прекратете употребата.

 

Консумацията на натурално етерично масло от лавандула може да има токсични ефекти. Не трябва да се приема директно като лекарство. Като основно масло, натуралното лавандулово масло трябва да се ползва като добавка към други базови масла, ароматерапия и козметични продукти.

 

Дозировка и приготвяне

Няма препоръчителна дневна доза за етерично масло от лавандула. Според принципите на ароматерапията, вдишването на аромата на етерично масло от лавандула или нанасянето на етерично масло от лавандула върху кожата предава съобщения до лимбичната система, мозъчна област, за която се знае, че влияе на нервната система и помага за регулиране на емоциите.

 

Един популярен подход включва комбиниране на масло от лавандула с базови масла (масло носител), като жожоба, каийсия, тиква или сладък бадем. След като се смеси с базовото масло, етеричното масло от лавандула може да бъде ползвано за масаж чрез втриване в кожата ви или да се добави към вана.

 

Можете също така да поръсите няколко капки етерично масло от лавандула върху тъкан или кърпа и да вдишате аромата му или да добавите маслото към ароматерапевтичен дифузер или изпарител.

 

Какво да търсите

Натуралните етеричните масла се регулират, но въпреки това определени фирми предлагат некачествен продукт. Когато купувате етерични масла, потърсете производител, който дестилира собствени суровини, като Lucky Rose.

 

Когато купувате чисто етерично масло от лавандула, проверете етикета за латинското му име, Lavandula angustifolia. Не трябва да се изброяват други масла или съставки. Ако видите друго масло, като фракционирано кокосово масло, масло от жожоба или масло от сладък бадем, то е разредено и смесено с други и не е натурално лавандулово масло. Натуралните етеричните масла трябва да се опаковат в да се съхраняват далеч от слънчева светлина.

 

Други въпроси

 

Може ли натуралното етерично масло от лавандула да лекува алергии?

Много привърженици на етеричните масла препоръчват използването на комбинация от масло от лавандула, маточина и мента за облекчаване на симптомите на алергия и твърдят, че лавандулата е естествен антихистамин. Проучване от 1999 г., отпечатано в J Pharm Pharmaceuticals, установява, че натуралното лавандулово масло инхибира алергичните реакции от непосредствен тип.

 

Етеричното масло от лавандула помага ли срещу косопад?

Няколко проучвания през годините предполагат, че маслото от лавандула може да обърне процеса на загуба на коса. Проучване от 2016 г. върху показва, че разредено и локално приложено етерично масло от лавандула наистина е довело до драматичен растеж. Едно по-ранно проучване (1998), разглеждащо хора с alopecia areata, показва подобрение в растежа на косата с локално приложена комбинация от лавандула, мащерка, розмарин и кедрово дърво.

 

Бележка от Lucky Rose

Въпреки че лавандулата може да помогне за успокояване на леко безпокойство, тя не трябва да се използва вместо професионално лечение на здравето за какъвто и да е вид тревожно разстройство. Ако изпитвате симптоми на тревожност като постоянно безпокойство, умора, безсъние и ускорен пулс, не забравяйте да се консултирате с вашия личен лекар, вместо да лекувате безпокойството си с лавандула.