Невероятните ползи от розовата вода

Невероятните ползи от розовата вода

10 January 2022
  • Сподели:

Розовота вода на Lucky Rose се произвежда от натуралното розово масло, което преработваме в нашата дестилерия в с. Славеево, Добрич. Като производител на розов цвят, ние се грижим за всяка стъпка по пътя на розовата вода. В следващите редове ще ви разкажем повече за розовата вода, за какви типове кожа е подходяща, как да я позлвате в рутината си за здраве и красота и други важни отговори на често задавани въпроси. 

 

Какво представлява розовата вода?


Розовата вода е течност, наречена хидрозол или дестилат, направена от вода и розови листенца. Луксозната флорална вода се създава чрез дестилация на розови листенца с пара, каквото ще намерите при нас.. За приготвянето на 1 литър розова вода са необходими между 600 и 700 цвята.

Розовата вода има лек естествен аромат със сладко ухание и понякога се използва като алтернатива на синтетичните парфюми. 

Произходът на флоралната вода може да се проследи хиляди години назад до Персия, където се е наричала golāb, като "gul" означава роза, а "ab" - вода.

Три разновидности на розовия цвят се отглеждат основно за различни търговски продукти: Rosa Centifolia, Rosa Damascena и Rosa Gallica. Всички те имат почти сходна красота и терапевтично действие. Производните продукти, получени от тези рози, се използват в козметиката, медицината и хранително-вкусовата промишленост. Роза дамасцена 

Основен продукт от розите е прочутото в цял свят натурално розово масло, което може да намерите и при нас. Освен розовата вода за козметични цели, Lucky Rose произвеждаме и розова вода за пиене. Влагаме и розов екстракт в натурални сапуни с база козе мляко, масажни свещи, натурални сокове и парфюми.


Етеричното масло от роза е едно от най-скъпите в света. България, Турция и Мароко са основните производители на розово етерично масло и други странични продукти от розов цвят на световните пазари. Еквадор, Гърция, Ливан, Иран, Индия и съседните ѝ страни също произвеждат продукти, получени от розов цвят. 

Някои от ползите на розовата вода за кожата и здравето включват:


1. Балансира естествената мазнина на кожата
Розовата вода помага за нежно почистване и балансиране на производството на себум на кожата. Флоралната вода води до стягане на порите, както и ги почиства и подготвя кожата за друга козметика, която е част от рутината ви.

2. Успокоява раздразненията на кожата
Противовъзпалителният ефект на розовата вода спомага за успокояване на възпаленията на кожата, причинени от дразнещи продукти, екзама и други.

3. Подпомага заздравяването на рани
Антисептичните и антимикробни ефекти на розовата вода са полезни за ускоряване на заздравяването на кожни рани при порязвания, изгаряния и дребни наранявания. Ползва се превантивно от потенциални инфекции, които могат да причинят порязванията и изгарянията. 

4. Има антисептични и болкоуспокояващи свойства
Розовата вода помага за предотвратяването и лечението на инфекции, благодарение на мощните си антисептични и аналгетични (болкоуспокояващи) свойства. Това е причината, поради която розовата вода често се използва заедно с други съставки в различни природни , традиционни и съвременни лечебни процедури.

Проучване от 2010 г. разкрива, че когато розовата вода е добавена като съставка в капките за очи за лечение на възпалителни и алергични състояния на очите в традиционната арабска холистична медицина (Юнани), нейните антисептични и аналгетични свойства помагат при лечението на случаи на конюнктивит.

Капката за очи в Юнани медицината са полиербална офталмологична формула, известна със своя противовъзпалителен и антихистаминов ефект. Тя се използва в традиционната медицина за лечение на различни очни заболявания.

5. Богата е на антиоксиданти
Розовата вода, особено основният й състав - Rosa Damascena, проявяват антиоксидантни свойства поради високото си съдържание на феноли, които се срещат във всички части на растението.

В своето изследване Mahboubi, M. (2016, януари), доказва, че Rosa Damascena има висока антиоксидантна активност, което може да доведе до разглеждането на растението като чудесен източник за лечение и профилактика на много заболявания, причинени от свободните радикали.

6. Има антиейдж ефект (Забавя процеса на стареене на клетките)
Розовата вода присъства в много козметични продукти, насочени към намаляване на появата на фини линии и бръчки. Това е така, защото розовите цветове  имат някои антиейдж свойства.

Когато се прилага локално, розовата вода едновременно ще успокои раздразнената ви кожа и ще спомогне за подобряване на нейната хидратация и еластичност за по-здрав и младежки вид.

7. Намалява зачервяването на кожата
Тоникът с розова вода и стягащи ефекти помага да се сведе до минимум появата на обриви по кожата ви за по-гладка текстура на кожата. Антибактериалните свойства, открити във флоралната вода, могат да допринесат за намаляване на появата на акне. Противовъзпалителните ефекти на розовата вода могат да бъдат полезни за намаляване на зачервяването и възпалението на кожата.

8. Успокоява леки болки в гърлото
Розовата вода за пиене, съдържаща пресни розови листенца, се използва в традиционната медицина за успокояване на леко възпалено гърло.

Когато пътувате из България или в страни като Гърция, Мароко, Иран и Ливан, може да ви предложат чаша розова вода с розови листенца като освежаващ агент, който да ви помогне да охладите или да успокоите всяко незначително дразнене в гърлото.

9. Облекчава главоболието
Розовата вода заедно с розово етерично масло са използвани в традиционната медицина и ароматерапията за облекчаване на главоболие.

Резултатите от клинично проучване показват, че дифузер с розово масло помага за облекчаване на главоболието. Друга популярна алтернатива в естествените домашни средства е да притискате към главата компрес, наситен с розова вода за 45 минути за положителни резултати.

10. Повишава настроението
Розовата вода може да има силни антидепресантни и антитревожни ефекти. Това се основава на проучване, проведено през 2011 г., което открива, че екстрактът от розови листенца има способността да помага за отпускане на централната нервна система при мишки

 

Как да изберем своя продукт с розов екстракт от Лъки Роуз: 


От натуралното етерично розово масло, парфюмите, розовата вода и натуралните сапуни, през масажни свещи и други козметични продукти до розова вода за пиене и сокове, то розовият цвят, произвеждан в градините ни, е ключова съставка.

Lucky Rose има затворен цикъл на производство, което гарантира едно от най-високите качества на розовата вода, които може да намерите на пазара. Участието ни в международното изложение в Дубай, където розовата вода на Lucky Rose е хит, е доказателство за качествата на продукта ни. 

За разлика от други производители, нашите продукти са 100% натурални, без примеси или добавени аромати. Препоръчваме ви да внимавате при избора си на продукти с розово масло и да се доверявате на производители. Само така имате гаранция, че получавате натурален продукт. 

Розовата вода може да се ползва както отделно, така и като съставка от в други козметични продукти. 

За да ползвате почистващ препарат, тоник и/или основа за лице, уверете се, че сте избрали продукт, в който розовата вода е посочена като част от първите три съставки на опаковката. Това гарантира, че ще се насладите на продукт с по-висока концентрация на чиста розова вода.

Отделете време, за да прочетете етикета на продукта, за да сте сигурни, че розовата вода също е естествено получена и смесена с безопасни натурални съставки, които ще поддържат вашето здраве.

Ако срещнете име в списъка със съставки на продукта, за което се съмнявате, просто направете своето проучване. В този случай, колкото по-кратък е списъкът на съставките, толкова по-добре.

За вашата уелнес рутина изберете 100% чиста есенция от розова вода, която не съдържа добавени съставки. Инвестирайте в розова вода, която е получена чрез традиционен метод. Розовата вода на Lucky Rose се получава чрез парна дестилация, което е доказателство за нейната чистота, концентрираност и качество. 

 

За какъв тип кожа е подходяща розовата вода?


Розовата вода е подходяща за всеки тип кожа! Ето как розовата вода може да работи за вас въз основа на вашия тип кожа:

Чувствителна кожа: Розовата вода действа добре на чувствителна или реактивна (свръхчувствителна) кожа, която може да развие алергични реакции към много съставки за красота. Като нежна натурална съставка, розовата вода помага за успокояване и подхранване на кожата.

Мазна кожа: Розовата вода е подходяща за мазна кожа, тъй като помага за балансиране на естественото производство на себум в нея, като същевременно спомага стягането на порите за равномерна и безупречна (стъклена) кожа.

 Суха кожа: Розовата вода засилва хидратацията на кожата, като осигурява влага на сухата кожа, когато има най-голяма нужда от нея.

Комбинирана кожа: Розовата вода е чудесно допълнение към вашата рутина за красива комбинирана кожа, тъй като помага за регулиране на производството на естествени масла в нея и хидратира всички сухи зони.

 

Често задавани въпроси за розовата вода

 

1. Има ли розовата вода странични ефекти?
Розовата вода се счита за безопасна, когато се прилага локално или се консумира като напитка. Въпреки това, може да изпитате реакция към розовата вода, ако имате неизвестна алергия към цветното растение, което съдържа розово масло. Това може да включва различни симптоми като Изгаряне, Парене, Зачервяване Раздразнение.


2. Безопасна ли е розовата вода при бременност?
Розовата вода е безопасна за употреба по време на бременност, освен ако нямате алергична реакция към цветното растение, което съдържа между 10% и 50% розово масло.

Както споменахме, розовата вода помага за намаляване на тревожността, насърчавайки състоянието на спокойствие и релакс. Проучване от 2014 г. дори предполага, че розовото масло може да помогне за облекчаване на тревожността по време на раждането. Необходими са по-задълбочени изследвания, за да се потвърдят такива резултати.

Като общо правило обаче много медицински експерти са склонни да съветват бъдещите майки да избягват използването на етерични масла и продукти за самообслужване, съдържащи естествени или синтетични аромати по време на бременност. Моля, консултирайте се с Вашия лекар за допълнителни съвети.

3. Може ли да се пие розова вода?
Да, можете да пиете розова вода, която е с по-ниска концентрация. Изберете розова вода, направена само от чиста вода и екстракт от розови листенца, каквото предлагаме от Lucky Rose. Розовата вода, която се използва в индустрията за красота, има тенденция да съдържа консерванти или допълнителни съставки за поддържане на безопасността и ефикасността на продукта. 

4. Кое е по-подходящо: розовата вода или водата от маточина?
И двете води са добри. Розовата вода е по-нежна към кожата и действа добре на чувствителна и зряла кожа. Водата от маточина, когато се използва в ограничени количества, може да е по-подходящ за лечение на акне и мазна кожа в светлината на неговите стягащи, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.